Peru SHB Pichanaki grade 1 BIO – Zrnková káva

Provinciu preslávenú produkciou citrusov a kávy nájdete v centrálnej oblasti Peru. Prvý Európania zavítali do Chanchamayo v polovici 17. storočia… Ukáž celý popis ↓

Popis

Provinciu preslávenú produkciou citrusov a kávy nájdete v centrálnej oblasti Peru. Prvý Európania zavítali do Chanchamayo v polovici 17. storočia a rovno v nej založili osadu. Dnes sa káva z vysokých Ánd do Európy dováža vo veľkom. Popularitu si získava najmä vďaka čokoládovej chuti korunovanej kvapkou citrusovej šťavy, nízkej acidite a BIO kvalite. Ochutnajte jednu z najlepších peruánskych káv!

 

Zloženie kávy

Arabica 100% 

Crema a chuť zrnkovej kávy

Káva Peru SHB Pichanaki Grade 1 BIO vyniká krásne živým telom, nízkou kyslosťou a atraktívnou kombináciou chutí. Nájdete medzi nimi hutnú čokoládu aj svieže tóny citrusových plodov. Pretože ide o arabiku, počítajte s cremou jemnejšou, ale kompaktnou.

Pôvod BIO kávy

Údolie Chanchamayo leží asi 200 kilometrov od Limy, hlavného mesta Peru. Jeho meno je zrejme odvodené od slova Quechua, čo môže znamenať niečo ako chodiť rýchlo alebo skákať. Oblasťou preteká rovnomenná rieka, býva v nej asi 140 tisíc ľudí a hlavným mestom provincie je La Merced. V každom turistickom sprievodcovi sa navyše dočítate, že Chanchamayo je preslávená vďaka citrusom a káve.

 

Na celej produkcii Peru sa Chanchamayo podieľa približne 40 percentami. Kávovníky rodu arabika, odrody Typica, sa pestujú v nadmorskej výške okolo 1500 metrov. Zvyčajne rastú v tieni, čo dáva kávovým zrnám príjemnú, mnohovrstevnatú chuť. Typica neplodí toľko, čo iné odrody, na druhú stranu dáva úrodu chuťovo veľmi atraktívnu a žiadanú. V Peru kávovníky zberajú od júna do polovice septembra. Červené kávové bobule pretriedia a spracujú, najčastejšie takzvaným premývaním. Vo vode ich mechanicky zbavia šupky a dužiny, potom ich nechávajú kvasiť vo fermentačných nádobách a nakoniec zelené kávové zrnká sušia.

 

Konkrétne túto kávu pestuje, spracováva a na trh dodáva družstvo Agroecólogica Cafetalera Pichanaki. V oblasti pracuje od roku 2007, momentálne združuje vyše 300 farmárov a ich prostredníctvom obhospodaruje viac ako 2000 m2 pôdy. Organizácia je certifikovaná v programe Fair Trade. Jej káva teda dosahuje výnimočnej kvality, roľníkom zaisťuje spravodlivé výkupné ceny a zodpovedajúce pracovné podmienky. Podniky označené ako Fair Trade zároveň dbajú na trvalú udržateľnosť svojho podnikania a ohľaduplnosť k životnému prostrediu.

 

Kávové zrná z Chanchamayo sú tak nielen zdrojom vynikajúcich nápojov jedinečného chuťového profilu, ale aj férového príjmu pre mnoho peruánskych rodín. Káva je najčastejšie vyvážaná do Veľkej Británie, Dánska, Francúzska, Talianska, Švédska a Fínska.

 

Návod na prípravu

  1. Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
  2. Na 1 kávu použite aspoň 1,5 – 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
  3. Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95 °C.

 

Zabalíme ti to bez plastov 📦🌱

Tvoj balíček dôkladne zabalíme do krabičky alebo obálky z recyklovaného papiera. Na lepenie používame výlučne papierovú, 100% recyklovateľnú pásku. Škatulku vyplníme pilinami zo smreka alebo recyklovaným papierom. Pri otváraní Ťa môže prekvapiť príjemná lesná vôňa.

Snažíme sa využiť všetko a byť takmer bez odpadu – preto veríme, že sa nepohneváš ak pri tvojom balíčku použijeme už použitú krabičku.  Na záver pridáme pečiatku s logom Mobake a s láskou pošleme.

Podporujeme environmentálne organizácie 🌿

Z každého tvojho nákupu poputuje 1% jednej z environmentálnych neziskových organizácií. Môžeš si vybrať organizáciu, ktorej chceš prejaviť svoju podporu. Vlk alebo Prales Dětem? Viac o nich si môžeš prečítať na tomto odkaze. Ďakujeme za tvoju podporu a chuť konať dobro!

Ďalšie informácie

Krajina pôvodu:

Peru

Oblasť:

Chanchamayo, Junin

Odroda:

Typica

Chuť:

Čokoláda, citrus

Spracovanie:

Mokré

Gramáž

25g, 50g

Balenie

Papierový obal, Doypack

Forma:

Zrnková

BIO:

Áno