Aj vy sa zamýšľate, kedy začať pripravovať sadenice? Jar už pomaly prichádza a príroda sa pomaličky prebúdza. Preto je načase zabezpečiť si semienka a nachystať všetko na to, aby sa naše záhrady po zimnom spánku prebudili a pripravili sa na novú sezónu. Preto vám ponúkame návod, kedy začať sadiť najobľúbenejšie druhy zeleniny. Návod pripravila naša Izi, ktorá sa záhradkárčeniu venuje s radosťou odmalička viac ako 15 rokov.
Kedy zasadiť uhorky?
Uhorky by sme mali začať predpestovať v prvej polovici apríla. Po dvoch/troch týždňoch by mali byť priesady pripravené na to, aby sme ich presadili do pôdy. Dôležité je však dostatočne počkať, kým sa zem zohreje a aby priesady v noci nezamrzli. Ak sa vám nechce čakať, vyskúšajte semená naklíčiť (predpestovať) v tzv. “parenisku”, ktoré si viete jednoducho pripraviť samy tak, že zasadené semienka zakryjete plastovou fóliou. Podľa mojich skúseností sa to pri uhorkách veľmi neodporúča, pretože riziko neúspechu môže byť v tomto prípade veľké.
V našom obchode nájdete niekoľko druhov uhoriek, napríklad:
- nakladačky,
- šalátové (aj také, ktoré môžete pestovať v skleníku).
Uhorky sú vhodné na zaváranie, prípravu čalamády či rôznych šalátov.
Kedy sadiť mrkvu?
Mrkvu treba sadiť už v skorú jar, už v marci. Koreňovú zeleninu na rozdiel od uhoriek pestujeme z priameho výsevu. Mrkva totižto neobľubuje presádzanie. Odporúčame ich sadiť na husto do riadkov približne 25 – 35 cm. Do hĺbky vkladajte semienko zhruba 1 – 3 cm. Po čase, keď vňať nad zemou meria zhruba 15 cm, je potrebné ručne popreberať (teda povytrhávať niektoré malé mrkvičky, ktoré by obmedzili rast tých ďalších), aby mala medzi sebou vzdialenosť aspoň 6 cm. Týmto zabezpečíme, že nám nenarastú maličké a tenké mrkvičky, ale korene budú mať dostatok priestoru na to, aby mrkva mohla vyrásť do dostatočnej veľkosti. Zber je v tomto prípade veľmi špecifický. Záleží od odrody. Ak máme mrkvu skorú, tak môže byť vypestovaná od mája do júla. Ďalšie druhy mrkiev zbierame neskôr.
My vám ponúkame tieto druhy mrkiev:
Mrkva je vhodná na polievky, hlavné jedlá, pyré, na pečenie či na nátierky. Vďaka vysokému množstvu vitamínov ju môžeme konzumovať aj v surovom stave.
Tip: vňať mrkvy nevyhadzujte, urobte si z nej napríklad pesto (mrkvovú vňať rozmixujete s kvalitným olejom, citrónovou šťavou, orieškami a soľou).
Kedy je čas pripraviť rajčinám priesady?
Nie je nič lepšie ako si v lete odtrhnúť čerstvú paradajku a len tak ju zjesť. My rajčiny v lete konzumujeme namiesto cukríkov, pretože sú neskutočne sladké a chutné. Ale kedy ich začať pestovať? Priesady si do kelímkov pripravte najneskôr do polovice marca. Vypestovanie priesad trvá zhruba dva mesiace. Dôležité je pre sadenice teplo (okolo 24°C). Na noc ich môžete pomaly “otužovať” pri teplote cca 15°C.
Do zeme odporúčame paradajky sadiť v druhej polovici mája. Dôležité je, aby boli na dostatočne slnečnom mieste. Z vlastnej skúsenosti neodporúčame priesady dávať blízko seba, pretože nebudú mať dostatok miesta. Nezabudnite, že rajčiny rastú ako do výšky, tak aj do šírky. To je dôvod, prečo k nim po určitom čase budete musieť priviazať oporné kolíky, aby sa nezlomili.
V Mobake nájdete tieto druhy paradajok:
- cherry (červené, žlté, oranžové),
- mäsité,
- klasické červené.
Paradajky je najlepšie konzumovať čerstvé, kedy v sebe majú najviac živín. Viete z nich však pripravovať rôzne omáčky, polievky, alebo ak sa ich urodí veľa, môžete zaexperimentovať a pripraviť z nich sušené paradajky naložené v oleji.
Reďkovka je na pestovanie najjednoduchšia
Reďkovka, alebo ako jej občas hovoríme redkvička, je veľmi jednoduchá na pestovanie. Jej semená stačí v máji zasadiť priamo do zeme zhruba 2 – 3 cm s rozostupmi približne 10 –15 cm. Približne o mesiac až mesiac a pol bude reďkovka pripravená na zber. My vďaka rýchlej vegetácii sadíme reďkovku dvakrát za sezónu. Aspoň si viackrát vychutnáme jej príjemnú pikantnosť 🙂.
U nás ponúkame tieto druhy reďkoviek:
- guľatá (červená, žltá, čierna, fialová),
- podlhovastá (červenobiela, biela),
- na klíčenie.
Cuketa potrebuje priestor
Podobne ako reďkovka, tak aj cuketa je na pestovanie veľmi jednoduchá. Vysádzajte ju priamo na záhon, kedy teplota zeminy aj vzduchu je viac ako 15°C. Semená vložte približne 3 cm do zeme vzdialené 15 cm od seba. Cuketu neodporúčame sadiť v riadkoch, pretože je veľmi ťahavá a potrebuje veľa miesta. Vhodný spôsob sadenia je výsev niekoľkých semienok do tzv. hniezd
Ak sa však rozhodnete, že cuketu chcete nasadiť do riadkov, tak medzi nimi nechajte zhruba 1 meter voľný priestor. Cuketu zbierajte keď nie je úplne zrelá a má približne 15 – 20 cm. Vtedy má v sebe najviac živín. Ak by ste cuketu zbierali staršiu, je pravdepodobné, že zhorkne a nebude chutná.
Ponúkame vám tieto druhy cukiet:
Z cukety si môžete pripraviť prívarok, koláče či placky. Tiež je vhodná na zapekanie alebo na grilovanie.
Cibuľa, základ každej záhradky
Vedeli ste, že pestovanie cibule zo semena zaručí kvalitnejšie a trvácnejšie plody v porovnaní s tými predpestovanými (tzv. sadzačkami)? Semená cibule sadíme už v prvej polovici marca a to priamo do zeminy na čo najslnečnejšie miesto (v riadkoch s medzerou približne 30 cm). Vzdialenosť medzi jednotlivými semenami by mala byť cca 7 – 9 cm. Cibuľu stačí následne pravidelne polievať. Na skorú jeseň sa už môžete tešiť z krásnych a chutných plodov.
My vám ponúkame tieto cibule:
Čo z cibule pripraviť vám nemusíme ani hovoriť, pretože práve ona je základom takmer každého jedla. Ale tiež je vhodná na rôzne liečivé sirupy alebo čaje.
Šalát, ktorý znáša teplotné výkyvy
Šalát môžeme sadiť buď priamo alebo z priesad. Ak sa rozhodnete pripraviť si priesady, je potrebné začať už veľmi skoro. Teda v januári – februári. Semená vkladajte husto do širších nádob. Ak spoza zeminy začnú vykukovať prvé listy, presaďte ich jednotlivo do kelímkov. Do záhrady priesady saďte v druhej polovici marca až v apríli. Rozostupy medzi jednotlivými sadenicami by mali byť okolo 25 cm.
Ak šalát budete sadiť priamo do záhradky, odporúčame koncom marca až začiatkom mája. Šalát v porovnaní s inou zeleninou veľmi dobre znáša teplotné výkyvy. V lete (jún, júl, august) môžete šalát zbierať.
V Mobake obchode nájdete tieto druhy šalátov:
Šalát môžete konzumovať len tak, ako prílohu k jedlám, napríklad aj preliate kvalitným olejom, alebo si z neho urobte prívarok 🙂.
V závere chceme dodať, že časy sadenia sú orientačné a všetko, samozrejme, záleží od počasia a taktiež regiónu, kde sa vaša záhradka nachádza. Je rozdiel medzi záhradkou napríklad na Spiši a záhradkou pri Trebišove. Nezabudnite však, že najdôležitejšie pri pestovaní zeleniny je pravidelná závlaha a okopávanie. Prajeme vám veľa šťastia a najmä hojnej úrody v nadchádzajúcej sezóne.